BAYRAM ŞİT KİMDİR?

1930 Yılında Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Akşar köyünde dünyaya gelen Bayram Şit, köyünde yöresel güreşlerde ve düğün güreşlerinde karakucak güreşi yaparak spora başladı. Yörenin ve çocukluğunu yaşadığı yılların olanaklarıyla güreşe olan isteği ve bu konudaki azmi sayesinde çevresinde kısa sürede tanındı.

BAŞARILARLA DOLU SPOR KARİYERİ

17 yaşındayken Denizli’de ilk kez minder güreşiyle tanıştı. 1949 yılından 1956 yılına kadar serbest güreşte millî takımın değişmez sporcularından oldu. Akdeniz Oyunları ve Helsinki Olimpiyatlarında altın madalya kazanarak ülkemizin spor tarihine adını yazdırdı.

1956 Melbourne Olimpiyatlarında ünlü Japon güreşçi Sasahara’ya yenilerek spor hayatına nokta koydu. Güreşi bıraktıktan sonra 4 yıl Fransa Milli Takımını çalıştırdı. 1972 yılında Serbest Güreş Türk Milli Takımının başına getirildi.

Başarıları:

  • 1951    Akdeniz Oyunları - İskenderiye        serbest stil 63 Kg        Altın Madalya
  • 1952    Helsinki Olimpiyatları                        serbest stil 62 Kg        Altın Madalya
  • 1954    Tokyo - Dünya şampiyonası              serbest stil 62 Kg        Gümüş Madalya
  • 1956    İstanbul – Dünya Şampiyonası          serbest stil 62 Kg        Bronz Madalya
  • 1956    Melbourne Olimpiyatları                    serbest stil 62 Kg        Olimpiyat Dördüncüsü

ANKARA’DA DEFNEDİLECEK

Yaşlılığa bağlı sebeplerden Ankara Hastanesinde bir aydır tedavi gören Bayram Şit 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Efsane güreşçi 30 Mayıs Perşembe günü Ankara Kocatepe Camiinde kılınacak öğle namazının ardından Karşıyaka Anıt Mezarlığında defnedilecek.

İBANOĞLU “TÜRK SPORU BİR EFSANESİNİ KAYBETTİ”

Bayram Şit’in vefat haberinin ardından görüşlerini aldığımız Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu, örnek kişiliği ve spor kariyeriyle Türk spor tarihine adını yazdıran bir efsaneyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Bayram Şit’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileyen İbanoğlu, “Türk spor camiasının başı sağolsun” dedi.