Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, iki bakanlığın işbirliğini içeren protokolün imza töreni için bir araya geldi. Spor ve eğitimin kesiştiği noktalarda verimliliği artırmayı hedefleyen dev atılım için girişilen çabalar kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait tesislerin okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılmasına ilişkin işbirliği protokolü imzaladı.

BAKAN AVCI ‘BU PROTOKOL 23 NİSAN HEDİYESİ OLDU’

Her çocuğun özel yetenek ve eğilimlerinin olabildiğince erken yaşta teşhis edilip, ona uygun özel eğitim programlarına kavuşturulmasının önemine dikkat çeken Bakan Avcı, protokolle çocukların ve gençlerin çok kazançlı çıkacağına işaret etti.

Avcı şunları söyledi: “Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bugüne kadar zaten rutin olarak yapmakta olduğu taramalara ilave olarak bütün çocuklarımız sportif yetenekleri, tercih ve hevesleri bakımından her yıl düzenli taramalardan geçirilecekler. Her çocuğumuz kendi yeteneğine göre en az bir spor alanında yönlendirilecek ve özel eğitimlere tabi tutulabilecek. Böylece önümüzdeki 8 yıl içinde her çocuğumuzun kendine uygun spor alanında sporcu lisansı alacak düzeyde bir eğitimden geçmesini hedefliyoruz. Bu protokol 23 Nisan hediyesi oldu hepimiz için.” dedi.

BAKAN KILIÇ: EN BÜYÜK KAZANIMLARDAN BİRİ OKUL TESİSLERİNİN KULLANIMI

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç konuşmasında, Türkiye’de lisanslı sporcu sayısında 14 yılda 20 kat artış olduğunu belirterek, “Nüfusu 79 milyona yaklaşan Türkiye’nin lisanslı sporcu sayısının çok daha fazla olması gerekiyor. Bu yaptığımız çalışma inanıyorum ki buna büyük destek verecek. 5. sınıfta MEB’in uhdesinde beraberce yapacağımız taramalarla öğrencilerin hangi kabiliyetleri öne çıkıyorsa bu konuda onlara destek olacağız” diye konuştu.

Okulların spor salonlarının ve tesislerinin sporcuların koordineli bir şekilde kullanımına verilecek olmasının protokolün en büyük kazanımlarından biri olacağını da vurgulayan Kılıç, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulları ve aynı zamanda çok önemli spor salonları var. Bunlar okul kullanımı dışında pek de verimli kullanılmıyordu. Ama bu protokol ile spor alanlarının, koordineli bir şekilde sporcularımız, kulüplerimiz, federasyonlarımızın kullanımına verilecek olması en büyük kazanımlarımızdan” dedi.

İŞTE PROTOKOLÜN KAPSAMI;

Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren Protokol kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait tesisler okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılacak. Bunun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı insan kaynağı ve tesisleri de Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetlerinde kullanılabilecek. İki bakanlık arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre ortaokul 5'inci sınıflarda tüm öğrenciler yetenek testinden geçirilecek. Bu kapsamda 8 yıl içerisinde bütün öğrencilerin en az bir spor branşında lisans alması hedefleniyor. Yetenekleri doğrultusunda eğitim alan öğrenciler, eğitimleriyle ilgili kapsamlı bir değerlendirmeye alınacak, 8'inci sınıfta ise gerekli yönlendirmeler yapılacak.

Protokolle, öğrencilerin sportif, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda bilgi, beceri ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve desteklenmesi hedefleniyor. Protokol Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarında, gençlik ve spor kulüplerinin kurulması ve desteklenmesini de öngörüyor. MEB bünyesinde görev yapan öğretmen ve diğer eğiticiler, ücreti Gençlik ve Spor Bakanlığınca ödenmek kaydı ile bakanlık bünyesinde yürütülen faaliyetlerde ve kurslarda görevlendirilebilecek. Protokole göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde MEB işbirliğiyle gerçekleştirilecek eğitim ve kursların MEB bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler ve kurslar olarak kabul edilmesine dair mevzuat altyapısı hazırlanacak. Protokole göre ayrıca, nüfus ve sporcu başarıları dikkate alınarak illerde tematik spor liseleri de açılacak.