GÖRME ENGELLİLER SATRANÇTA BULUŞTU

                Görme Engellileri bir araya getiren Satranç İl Birinciliği yarışmaları hafta sonu Teraspark’ta yapıldı. Genel Kategori, 20 yaş altı ve mansiyon olmak üzere üç dalda ödüller sahibini buldu.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen programda 4-5 Ocak 2020 tarihlerinde Görme Engelliler Satranç İl Birinciliği yarışmaları gerçekleşti. Teraspark’ta yapılan yarışmalara 19 görme engelli sporcu katıldı.


 

GÖRME ENGELLİLER NASIL SATRANÇ OYNUYOR

Görme engelli sporcuların kabartma satranç takımları ile oynadıkları oyunda taşların renklerini birbirinden ayırmak için siyah taşların tepesine çivi takılıyor. Beyaz kareleri siyah karelerden ayırmak içinse koyu renk hanelerin parmakla hissedilebilecek oranda yükseltilmeleri yöntemi uygulanıyor. Oyuncuların düşünmeleri sırasında tahtaya dokunduklarında taşları devirmemesi için de 64 karenin tümünün ortalarına taşları sabitlemeye yarayan birer çubuk takılı. Böylelikle görme engelli bir sporcu elleri ile dokunarak algılayarak satranç oynayabiliyor.

ÖDÜLLER VERİLDİ

Engellerin satranç oynamaya engel olmadığı turnuvanın genel kategori yarışmasında Hüseyin Demirel, 20 yaş altı kategorisinde Erkan Önemli birinci olurken, mansiyon ödülünün sahibi de Kerem Kalkanlı oldu.

Yarışma sonunda dereceye girenlere kupa ve madalyaları takdim edildi. Dereceye giren sporcular Antalya’da yapılacak Görme Engelliler Türkiye Satranç Şampiyonasına katılacak.

Genel Kategori

20 Yaş Altı Kategorisi

1-Hüseyin DEMİREL

1-Erkan ÖNEMLİ

2-Turgay ÇARIKLIOĞLU   

2-Ceren YILMAZ    

3-Recep AYDENİZ  

3-Enes Malik TUĞLUK